9:00 - 17:00

Luni - Vineri

office@catalogdecase.ro

Arh.Razvan Gologan

0722-69.09.49

021-467.11.35

Compare Listings

Proiecte de case rezistente la cutremur

Proiecte de case rezistente la cutremur

Cladire distrusa la cutremurul 1977Ca inginer proiectant sunt deseori pus in situatia de a raspunde la un tir de intrebari referitoare la rezistenta unei case la seism. Inteleg pe deplin aceasta atitudine a  clientilor noștrii fata de aceasta problema. Traim într-o ţară din care o bună parte este expusă acţiunii unor cutremure puternice, cu un impact major asupra construcţiilor, iar anii in care au avut loc cutremure mari devin ușor repere ale existenței noastre.

(Proiectele de case din colecția Catalog de Case sunt concepute și calculate să satisfacă exigențele normativelor pentru cutremur P-100 – 2006 și pentru construcții din zidărie CR 6-2011)

La ce cutremur “ţine” casa asta?

Este una dintre întrebările de care aminteam mai sus. Nu vă aşteptaţi la un răspuns gen: “Casa asta ţine la un cutremur de magnitudine 7.9 ( sau altă valoare pe scara Richter)”, câtă vreme cutremurul este un fenomen destul de  complex, la care comunitatea ştiinţifică nu are încă toate răspunsurile. Un răspuns rezonabil ar suna: “Casa aceasta nu va avea probleme la cutremure cum au fost cele din 1940, 1977, 1986 . Explicaţia constă în faptul că normativele pe care utilizăm au la bază date statistice ale despre cutremurele anterioare. Evident, aceste date se prelucrază, astfel încât există o acoperire suplimentară faţă de cutremurele  anterioare.

Se pot face proiecte de case care să reziste unui cutremur devasatator?

Da, se poate, cu următoarele precizări:

  • dacă “să reziste” înseamnă să nu aiba nici o avarie, atunci sigur preţul acestei construcţii creşte substanţial iar aspectul şi compartimentarea vor fi constrânse de  structura de rezistenţă masivă.
  • dacă se consideră că este suficient ca seismul devastator să  nu pericliteze viaţa ocupanţilor clădirii, indiferent de cât de avariată va fi clădirea atunci discutăm de o casă care se poate înscrie în normalitate atât din punct de vedere arhitectural cât şi al costurilor. Ultima versiune a normei noastre de cutremur propune ca orice cladire sa satisfacă aceasta cerinţă, în ipoteza unui cutremur puternic care are ar avea loc odata la 475ani (mai stiintific, Intervalul Mediu de Recurenţă IMR=475ani).

În funcţie de importanţa clădirii sau cerinţele  beneficiarului,  casa se poate înscrie oriunde între cele două situaţii extreme descrise mai sus.Structura de rezistenta din zidarie cu stalpisori, centuri, pansee de beton armat

O casă cu mult beton şi oţel este o casă mai rezistentă la cutremur?

Nu neapărat! Pentru casele cu pereţi din zidărie portantă, stâlpişori, centuri şi planşee de beton armat, (modele de casa – din colecţia noastră) conformarea corectă a structurii este cea mai importantă. Practic este esenţial ca structura casei să fie regulată, cât mai simetrică, să aiba pereţii  pe ambele direcţii, să aiba planşee de beton monolite, etc. Normativul nostru  de cutremur (P100/2006), prevede pentru construcțiile din zidărie o serie de prevederi prescriptive privind poziționarea stâlpilor, dimensiunile stâlpilor și a centurilor, precum și diametru minim al barelor de armătură pentru diferite elemente de construcție. Mărirea dimensiunilor acestor elemente va conduce la o structură mai masivă dar nu neapărat mai performantă din punct de vedere seismic.

Related posts

Cum se citeste un plan de arhitectura

Proiectul trebuie sa asigure informatii complete pentru autorizare si constructie, fara sa lase...

Citeste...

Stâlpi și centuri de beton armat la casele de cărămidă

Proiectele de case din www.catalogdecase.ro au fost concepute din zidărie, acesta fiind sistemul cu cea mai largă răspândire în România. Am incercat să fac o scurtă prezentare a sistemului constructiv din zidarie portanta confinata.

Citeste...

6 motive pentru care merita sa angajati un diriginte de santier

Cine este omul de pe santier care va reprezinta interesele? Cum aveti garantia că proiectul este aplicat. Iată 6 motive pentru care sa-ti angajezi un diriginte de santier.

Citeste...

One thought on “Proiecte de case rezistente la cutremur”

  • Constructii Case

    septembrie 15, 2012 at 1:48 pm

    Util si interesant articol, mersi!

    Reply

Nume