9:00 - 17:00

Luni - Vineri

office@catalogdecase.ro

Arh.Razvan Gologan

0722-69.09.49

021-467.11.35

Compare Listings

Proiect tip sau proiect personalizat?

Este o intrebare pe care aceia dintre dumneavoastra care vor sa-si construiască o casă şi-au pus-o cu siguranţă. În cele ce urmează voi încerca să fac o analiză comparativă a celor două abordări. Îmi doresc si sper să reuşesc să fiu obiectiv, având în vedere că în biroul nostru oferim deopotrivă atât servicii de proiectare personalizată cât şi proiecte de case tip.

Mulţi colegi arhitecţi vor susţine că un proiect personalizat este soluţia optimă care oferă o îmbinare cât mai bună între dorinţele clientului, paticularităţile terenului, ambientul arhitectural al zonei, constrângerile Regulamentului de Urbanism, etc. Această idee este cât se poate de corectă în principiu, dar dacă ne uităm în jur vedem o grămadă de case mediocre, sau chiar urâte – atât din punct de vedere estetic cât şi funcţional. Majoritatea din aceste case poartă pe proiect semnătura unui arhitect  si au avut la baza proiecte personalizate. Nu voi insista pe cauzele care au dus la aceasta situatie, doar voi trage concluzia ca proiectul personalizat nu este neaparat soluţia optimă.

Avantajele unui proiect personalizat le-am amintit in paragraful anterior. In plus, cu concursul unui arhitect interesat si talentat se poate obtine o casa UNICA, perfect adaptata cerinţelor si exigenţelor clientului. Dezavantajele principale sunt preţul ridicat şi timpul lung de realizare.

Exista mai multe situatii cand proiectul personalizat este singura  optiune posibila. Cele mai des intalnite astfel de situatii ar fi:

  • terenul este mic, cu forme neregulate, iar aceste constrângeri conduc la o forma atipică a casei. Mai apare situaţia când casa se va alipi la una sau mai multe construcţii, fiind foarte puţin probabil să se gasească un proiect tip satisfacator
  • terenul este situat in zone vechi, protejate, aflate in centrul oraşelor. In aceste situaţii Regulamentele de Urbanism impun măsuri in care proiectele tip puţin probabil să se încadreze.
  • pur şi simplu clientul nu gaseşte o casa care să-i placa sau care să-i satisfacă cerinţele funcţionale

In Romania, proiectele tip au fost folosite in principal de catre dezvoltatorii imobiliari, în primul rând pentru reducerea costurilor. Din păcate, uneori s-a ajuns la situaţiile penibile de case “trase la xerox”, construite pe parcele aliniate şi identice. In situaţii mai fericite, au fost combinate  in microcartiere, cateva proiecte de case care aveau doar  mici variaţiuni intre ele.  Vremea cartierelor de case construite şi apoi vândute la cheie de catre un investitor a trecut, cel puţin pentru moment, aşa ca in continuare ma voi referi la clienţii individuali care vor sa-şi construiască o casă şi au nevoie de un proiect.

Avantaje proiect tip:

  • este mai ieftin decat un proiect personalizat.
  • clientul intra repede in posesia documentaţiei, munca echipei de proiectanti constând în adaptarea la teren sau la alte condiţii specifice amplasamentului (incarcari din zapada, vant, etc.)
  • clientul ştie de la bun inceput ce va primi, astfel va fi scutit de “surprize”
  • fiind un proiect care probabil a mai fost utilizat, este “filtrat” de mici greseli, sau neconcordanţe – care au fost semnalate la utilizarile anterioare
  • clientul poate sa-şi stabilească bugetul înainte de a contracta proiectul, cheltuielile de proiectare fiind clare, existand planşe si antemasurători suficiente pentru ca o firmă de construcţii sau o echipă sa poata lansa o oferta

Situaţii în care este potrivit un proiect tip:

  • terenul se află într-o zona in dezvoltare, în cartierele periferice ale oraşelor mari sau in comunele din jurul acestora, astfel ca nu sunt constrangeri speciale cu privire la amplasarea casei pe teren.
  • terenul este bun de fundare, relativ plan sau cu o panta lejeră –  in principiu condiţii care nu atrag soluţii speciale de arhitectura sau structură

Realizarea pe stoc a unui număr mare de proiecte tip complete care să se adreseze pieţei din Romania, reprezintă un efort pe care biroul nostru de proiectare şi l-a asumat. Colecţia Catalog de Case începe să aibă din ce în ce mai multă popularitate, prezentand o mare varietate de proiecte, oferind flexibilitate şi totodată calitate la preţuri reduse.

Related posts

Cum se citeste un plan de arhitectura

Proiectul trebuie sa asigure informatii complete pentru autorizare si constructie, fara sa lase...

Citeste...

Stâlpi și centuri de beton armat la casele de cărămidă

Proiectele de case din www.catalogdecase.ro au fost concepute din zidărie, acesta fiind sistemul cu cea mai largă răspândire în România. Am incercat să fac o scurtă prezentare a sistemului constructiv din zidarie portanta confinata.

Citeste...

6 motive pentru care merita sa angajati un diriginte de santier

Cine este omul de pe santier care va reprezinta interesele? Cum aveti garantia că proiectul este aplicat. Iată 6 motive pentru care sa-ti angajezi un diriginte de santier.

Citeste...

Nume