9:00 - 17:00

Luni - Vineri

office@catalogdecase.ro

Arh.Razvan Gologan

0722-69.09.49

021-467.11.35

Compare Listings

Stâlpi și centuri de beton armat la casele de cărămidă

Stâlpi și centuri de beton armat la casele de cărămidă

perete casa caramidaMajoritatea caselor care se construiesc în prezent la noi în țară au  structură din zidărie portantă. Aceasta înseamnă că ansamblul de pereți de zidărie este responsabil cu asigurarea rezistenței casei. In trecut, la construcțiile tradiționale de zidărie structura era integral realizată dintr-o țesătură de cărămizi îmbinate cu mortar, acum in schimb, la construcțiile moderne, caramizile sunt completate de stalpi si centuri care aduc un aport substanțial la rezistența clădirii. In limbaj tehnic, sistemul structural din pereti de zidarie combinate cu stalpisori si centuri se numeste zidarie confinata.

De ce sunt atat de importante elementele de beton armat – stalpisorii si centurile ?

Caramizile  si mortarul din rosturi care alcatuiesc peretele au o rezistenta foarte buna la compresiune, dar au rezistenta neglijabila la intindere. In plus, comportamentul peretului din zidarie simpla la cutremur, nu este foarte bun. In cazul in care seismul induce in structura forte care sunt peste rezistenta unui perete, acesta se rupe brusc si violent (rupere casanta).

Betonul armat, in schimb, este capabil sa suporte atat solicitari de intindere, cat si de compresiune, iar ruperea elementelor de beton armat este mult mai putin casanta decat a peretelui de zidarie.

Incadrarea unui perete de zidarie in stalpisori si centuri din beton armat, poate fi comparata cu strangerea doagelor unui butoi cu cercurile din fier. Se obtine astfel un perete care este capabil sa reziste foarte bine la solicitarile induse de cutremur. Turnarea betonului in centuri si plansee in mod continuu (monolit) conduce la un comportament unitar al structurii: in acest fel, toti peretii vor participa la rezistenta structurii.

La avantajele care tin de rezistenta materialelor prezentate mai sus, este foarte important sa discutam un pic despre cum se construiesc in prezent casele din zidarie confinata.

Realizarea in trecut a unui perete de 37cm (o caramida si jumatate) din caramizi de 12x24x7 cm, tesute corect necesita calificare inalta si timp indelungat. Acum, casele se zidesc din blocuri de caramida cu goluri verticale, de dimensiuni mari sau din blocuri de  BCA*. Timpul de ridicare a unui perete a scazut substantial si constructia se poate ridica si cu muncitori cu calificare mai redusa.

Intersectiile de pereti si colturile care necesitau o atentie deosebita acum se realizeaza foarte simplu prin turnarea intre  spaletii de zidarie a unui stalpisor (sambure ) de beton  armat. Zidăria de cărămidă se ancorează cu ușurință în sâmburii (stalpisorii) de beton prin lăsarea unor agrafe din rosturi în cofrajul stâlpului. Cofrarea stalpilor si a centurilor se  realizeaza relativ usor, panourile de cofraj urmand sa acopere fetele libere delimitate de peretii ziditi.

Buiadrugii si centurile pot fi realizate la nivelul indicat in proiect cu multa usurinta, nemaifiind nevoie de un calcul riguros de inaltime de caramizi + mortarul aferent rosturilor – pur si simplu se zideste la multiplu de caramida si se completeaza cu beton pentru a ajunge la cota stabilita in proiect.

De ce se numesc stalpisori și nu stâlpi?

Diminutivul vine sa faca diferenta intre stalpii mari,  minim 40×40 care se folosesc la structurile in cadre si stalpisorii (sau samburii), care impreuna cu centurile inrameaza peretele de zidarie. Altfel spus, rolul stalpisorilor in structura de zidarie confinata nu este sa preia de unii singuri fortele orizontale. Daca am scoate toata caramida dintre samburii de beton a unei structuri portante de zidarie, nu vom ramane cu o structura capabila sa se tina nici pe ea insasi, nu mai vorbim de o solicitare exceptionala cum ar fi un cutremur. Pe de alta parte, utilizarea unor stalpisori de dimensiuni mici are avantajul ca nu provoaca neplaceri din punct de vedere arhitectural incadrandu-se perfect in grosimea unui perete de zidarie (care are min. 25cm) iar la aceasta dimensiune sunt suficienti pentru a indeplini rolul de a conlucra cu peretele de zidarie.

*utilizarea BCA ca material pentru realizarea pereților de rezistență este posibilă cu condiția ca rezistența BCA-ului să fie la valori satisfăcătoare. Din păcate, la noi s-au construit multe case după ureche, utlizându-se BCA care nu avea caracteristici portante.

Related posts

Cum se citeste un plan de arhitectura

Proiectul trebuie sa asigure informatii complete pentru autorizare si constructie, fara sa lase...

Citeste...

6 motive pentru care merita sa angajati un diriginte de santier

Cine este omul de pe santier care va reprezinta interesele? Cum aveti garantia că proiectul este aplicat. Iată 6 motive pentru care sa-ti angajezi un diriginte de santier.

Citeste...

Nerespectarea proiectului de autorizare

Se intampla destul de des ca beneficiarii, cand incep constructia casei, sa nu respecte un...

Citeste...

One thought on “Stâlpi și centuri de beton armat la casele de cărămidă”

  • Proiecte case de lemn, de caramida, de Amvic – Din ce ne construim casa? – noiconstruim

    septembrie 6, 2012 at 7:00 pm

    […] pe care il viseaza oamenii; cei mai multi se gandesc la o constructie trainica, din zidarie de caramida, cu fundatii, stalpi, grinzi, centuri si plansee din beton armat. Cu toate ca aportul de rezistenta dat de elementele din beton este determinant, acest sistem […]

    Reply

Nume