9:00 - 17:00

Luni - Vineri

office@catalogdecase.ro

Arh.Razvan Gologan

0722-69.09.49

021-467.11.35

Compare Listings

6 motive pentru care merita sa angajati un diriginte de santier

6 motive pentru care merita sa angajati un diriginte de santier

Probabil nu știți mare lucru despre construcții, dar vreți să vă construiți o casă. De ce este important sa angajați un diriginte de santier:

1. Majoritatea inginerilor care fac servicii de dirigenție de șantier sunt liber profesioniști, (în general PFA ), care își obțin clienții prin recomandări (din partea proiectanților sau ai altor clienți). Căutați un diriginte despre care ați auzit că merge des pe șantier și se implică, verifică, nu doar întocmește hârțoage. Găsiți omul potrivit înainte de a începe lucrările și eventual chiar înainte de a angaja constructorul. Este bine să asiste de la început la discuțiile cu echipa de meșteri, vă va fi de mare ajutor.

2. Chiar dacă un diriginte înseamnă o cheltuială suplimentară (de fapt este o investiție – vezi punctele 3-5), cei cateva sute de euro pe luna reprezintă foarte puțin vis a vis de valoarea investiției. Să zicem că o casă de 150mp se ridică în 5 luni, iar dirigintele este plătit cu 350E/lună – asta înseamnă 5 x 350  =1750 Euro, față  de cca 50.000Euro valoarea lucrărilor .

3. Dirigintele de santier este omul dumneavoastra  – adica, este platit sa vegheze la aplicarea stricta a proiectului. Cu un om de specialitate in santier (care nu are legatura cu constructorul) puteți avea mult mai multă siguranță că meșterii și-au făcut bine treaba. În plus, existența unui “om negru” pe șantier (chiar dacă nu permanent) îl va determina pe constructor să fie mult mai grijului vis a vis de risipa de materiale, menținerea ordinii, etc.

4. Dirigintele de șantier va întocmi documentația de execuție (procese verbale, condică de betoane, etc.) care se va atașa la cartea construcției. Aceasta documentație, arată că proiectul de execuție a fost aplicat și este o garanție a calității lucrării. Chiar dacă acuma încă nu se întâmplă, sunt convins că o să vină vremea când existența cărții tehnice o să atârne greu la valoare casei sau la valoare primei de asigurare.

5. În fața unui control al Inspectoratului de Stat în Construcții sau a serviviului de Disciplină în Construcții din cadrul Primăriei aveți nevoie de o persoană care cunoaște legea și procedurile. Altfel, din cauza neștiinței (care nu vă absolvă) puteți încasa amenzi sau puteți deveni victima unor abuzuri.

6. Un șantier poate să ofere multe situații  neprevăzute. Chiar dacă ultimul cuvânt aparține  proiectantului, când o astfel de situație apare, mai mulți specialiști înseamnă mai multe păreri și în general soluții mai eficiente. Oricum, trebuie spus că un Diriginte de șantier cu câțiva ani de practică “a vazut multe”, tinand cont că în mod normal are câteva șantiere  simultan.

Related posts

Cum se citeste un plan de arhitectura

Proiectul trebuie sa asigure informatii complete pentru autorizare si constructie, fara sa lase...

Citeste...

Certificat de Urbanism

Ce este un Certificat de Urbanism (CU)? Certificatul de Urbanism este un act emis de Primarie,...

Citeste...

Stâlpi și centuri de beton armat la casele de cărămidă

Proiectele de case din www.catalogdecase.ro au fost concepute din zidărie, acesta fiind sistemul cu cea mai largă răspândire în România. Am incercat să fac o scurtă prezentare a sistemului constructiv din zidarie portanta confinata.

Citeste...

Nume