9:00 - 17:00

Luni - Vineri

office@catalogdecase.ro

Arh.Razvan Gologan

0722-69.09.49

021-467.11.35

Compare Listings

Cote de nivel. Cota zero [+/-0,00]

Cote de nivel. Cota zero [+/-0,00]

Pozitionarea pe verticala a elementelor de constructie se face cu ajutorul cotelor de nivel.

cota de nivelul, cota 0
Cote de nivel, cota ±0,00

Reprezentarea in proiecte se face printr-un numar incadrat intr-un dreptunghi, atunci cand este vorba de un plan, sau prin diverse simboluri isotite de cota efectiva pentru sectiuni, fatade si elevatii.  Cotele de nivel  sunt scrise in metri cu doua sau cu trei zecimale.

 

±0,00 –  COTA ZERO, este cota de referinta in functie  de care sunt exprimate toate cotele de nivel din proiect. In Romania, conventional, dar fara sa fie este o regula,  +/-0,00 reprezintă cota pardoselii finite a parterului. Aceasta informatie reiese din detalii sau este explictit scrisa in proiectul de arhitectura.

Relationarea cotei ±0,00 este facuta in proiecte in functie de  Nivelul Marii Negre (NMN).  De exemplu, in planul de fundatii sau planul de trasare scrie:  “valoarea absoluta a cotei ±0,00 este 88.75 NMN”. Topograful are sarcina de a marca  in santier cota ±0,00, conform nivelului NMN indicat de proiectant in proiect,  folosindu-se de instrumente topo si de borne din reteaua nationala de nivelment. Trasarea cotei ±0,00 prin procedeul descris mai sus este precisa si nu lasa loc de interpretari dar presupune concursul direct a unui inginer topometrist.

Cum se reprezinta cota ±0,00 planuri
Cote de nivel – reprezentare in planuri

 

Pentru constructii de importanta redusa, cum sunt casele de locuit se practica  este exprimarea ±0,00, fata de un anumit nivel a unui element din imediata apropiere a viitoarei case – de exempu cota trotuarului, drumului, etc. Dezavantajul prinicipal al acestui mod de a stabili cota ±0,00  ar fi acela ca reperul ales trebuie sa fie orizontal, (sau sa se faca referire la un punct bine determinat in cadrul reperului ales –  de exemplu, cota trotuarului in zona coltului proprietatii).

O conditie esentiala este ca acest reper sa nu se modifice de la momentul proiectarii cel putin pana la momentul trasarii casei, ideal fiind pana la finalizarea lucrarilor.

In schimb, avantajul major a acestui tip de stabilire a cotei ±0,00 este comoditatea. Astfel,  doi oameni cu un furtun de nivel, pot trasa cu suficienta precizie nivelul cotei ±0,00 fata de un reper situat la distante de ordinul 10-20m, sau chiar de la distante mai mari (transmitand nivelul din aproape in aproape). Exprimarea cotei +/-0,00 fata de terenul natural din curte sau cel amenajat existent in jurul viitoarei constructii este de evitat deoarece, de cele mai multe ori, terenul nu este orizontal si asta conduce la ambiguitati.

 

Related posts

Cum se citeste un plan de arhitectura

Proiectul trebuie sa asigure informatii complete pentru autorizare si constructie, fara sa lase...

Citeste...

Stâlpi și centuri de beton armat la casele de cărămidă

Proiectele de case din www.catalogdecase.ro au fost concepute din zidărie, acesta fiind sistemul cu cea mai largă răspândire în România. Am incercat să fac o scurtă prezentare a sistemului constructiv din zidarie portanta confinata.

Citeste...

6 motive pentru care merita sa angajati un diriginte de santier

Cine este omul de pe santier care va reprezinta interesele? Cum aveti garantia că proiectul este aplicat. Iată 6 motive pentru care sa-ti angajezi un diriginte de santier.

Citeste...

Nume