Trasarea: plan fundatii casa, axe constructie, cota 0
Incepem seria de articole despre constructia casei, discutand despre trasarea constructiei. Aceste lucrari premergatoare sunt extrem de importante si deseori sunt tratate superficial din cauza apetitului echipelor de mesteri de a trece mai repede la sapatura pentru fundatie casa.
Trasarea casei consta in transpunerea formei si a pozitiei casei din proiect in teren. Practic, in urma trasarii vom avea marcate in teren axele constructiei si cota +/-0,00. Axele constructiei sunt reprezentate in proiect cu linie punct _._._. (de exemplu, in figura 1, axele sunt: A, B, C, si cele perpendiculare pe acestea 1,2,3 4)
De obicei, dar nu obligatoriu, axele sunt amplasate la mijlocul grosimii peretilor de rezistenta. Cota +/-0,00, reprezinta un nivel de referinta, fata de care sunt relationate cotele pe verticala ale casei. De obicei, cota +/-0,00 reprezinta nivelul pardoselii parterului, iar in proiect este specificata valoarea absoluta a acesteia fata de un anumit reper fix din teren sau fata de Nivelul Marii Negre.
Pentru trasare avem nevoie de plansa cu planul de trasare. In planul de trasare si/ sau in planul de fundatii din proiectul casei ar trebui sa existe specificata si pozitia cotei +/-0,00.
Pentru realizarea acestei lucrari recomandam sa se apeleze la un topometrist, care cu ajutorul instrumentelor topo, contra unei sume de bani, va realiza trasarea, cu precizie mai mult decat suficienta. Dupa trasare si marcarea axelor, specialistul topo poate semna un proces verbal de trasare prin care isi asuma responsabilitatea pentru acestea.
La noi in tara, se practica destul de des trasarea manuala a caselor. Desi nu recomand aceasta metoda, voi incerca sa descriu pe pasi, trasarea a unei constructii simple doar cu sfoara si cu ruleta. Din capul locului, nu ma voi referi la case care nu au peretii perpendiculari, sau care nu sunt amplasate paralel cu o margine a terenului, considerand ca in aceste cazuri este absolut necesara realizarea de masuratori cu instrumente topo. Trasarea cu sfoara si ruleta, este un proces iterativ, prin care se corecteaza erorile pana la obtinerea unui rezultat acceptabil si din acest motiv, chiar la o constructie foarte simpla poate sa dureze cateva ore.
1. Curatarea terenului, identificarea limitelor de proprietate, figurarea conturului aproximativ al constructiei.
Mai intai de toate, terenul trebuie curatat pe o suprafata care sa includa perimetrul viitoarei case extins in exterior cu cel putin 1m. Este recomandabil ca tot inainte de trasare sa se realizeze si decopertarea terenului aferent constructiei de stratul de pamant vegetal, acesta urmand a fi depozitat la o distanta care sa nu incurce viitoarea desfasurare a lucrarilor.
Pentru a amplasa casa in teren este necesar sa identificam limitele acestuia. Daca terenul se afla intr-o zona nedezvoltata (cazul simplu este cand terenul are deja garduri pe limita de proprietate), fara garduri intre proprietati si domeniu public amenajat, trebuie gasiti tarusii care delimiteaza parcela (in figura din exemplu, colturile terenului sunt marcate cu literele x, y, z, w). Odata identificati, faceti niste verificari masurand in teren dimensiunile si comparandu-le cu cele din cadastru. Daca exista dubii si neclaritati rezolvati-le apeland la un cadastrist. Graba de acum poate avea repercusiuni greu sau imposibil de remediat in viitor, asa ca recomand multa atentie!! Odata identificate cu siguranta colturile terenului, bateti niste tarusi care sa iasa din pamant 80-100cm.
Pentru inceput, stabiliti cu aproximatie conturul casei (o eroare de 50cm este acceptabila) si bateti niste tarusi provizorii.
2. Pozitionarea caprelor
Axele constructiei se vor marca cu ajutorul unor sfori care se vor fixa pe niste capre (ca cea din figura 1). Caprele sunt formate din doi tarusi verticali, batuti in pamant si o scandura orizontala, fixata transversal pe acestia. La partea superioara a scandurii transversale se vor fixa sforile cu care marcam axele. Scandurile transversale ale caprelor este necesar sa fie la acelasi nivel.
Se vor bate intai tarusii verticali ai caprelor in pamant. Amplasarea lor pe teren se va face, ghidandu-ne dupa conturul provizoriu aproximativ al casei pe care l-am marcat anterior. Caprele se vor amplasa in exteriorul conturului casei, in prelungirea axelor peretilor casei (ca in desenul din exemplu). Atentie! Caprele vor trebui sa ramana la pozitie cel putin pana ce se finalizeaza fundatia casei. Prin urmare, bateti tarusii caprelor in asa fel incat caprele sa fie departate de conturul provizoriu al casei cat de mult posibil, astfel incat sa nu incurce desfasurarea ulterioara a lucrarilor in santier.
Dupa baterea tarusilor, cu ajutorul furtunului de nivel, se va insemna pe tarusi nivelul la care va fi amplasata partea de sus a scandurilor orizontale. Va propun ca nivelul partii de sus a scandurilor orizontale ale caprelor sa fie la minim 50 cm de pamant, astfel incat sa nu aveti ulterior probleme cauzate de denivelarile terenului. Se fizeaza scandurile orizontale ale caprelor. Folositi atat pentru fixarea scandurii transversale, cat si pentru “cuiul” de care intindeti sfoara, holtzsuruburi in loc de cuie – veti avea precizie mai buna si nu veti deranja tarusii batuti in pamant.
3. Trasarea unei axe paralele cu o limita a terenului.
In exemplul din figura, vom marca axa C, care este paralela cu hotarul XY al terenului si departata la o distanta de 97,5 cm de acesta (distanta dintre axa si limita terenului este precizata in planul de trasare).
Intindeti o sfoara (se poate utiliza si sarma de 1mm) intre cele doua colturi ale limitei terenului fata de care se aliniaza casa. Sfoara va fi orizontala si la nivel cu scandurile transversale ale caprelor. In exemplul nostru, sfoara o vom intinde intre tarusii X si Y. Masurati de la sfoara XY distanta precizata in proiect (97,5 cm in cazul nostru).
Masuratoarea se va face in dreptul celor doua capre din axul C. Marcati cu creionul pe cantul scandurilor transversale ale celor 2 capre. Atentie! Ca sa faceti o masuratoare corecta, este obligatoriu folositi un vinclu. Bateti cate un cui in cantul scandurii transversale a caprei unde ati insemnat cu creionul si intindeti o sfoara intre aceste cuie. Am figurat primul ax al casei (axul C).
4. Trasarea celei de-a doua axe,perpendiculara pe prima axa trasata (in exemplul nostru, vom marca axa 4, perpendiculara pe axa C pe care am trasat-o in etapa anterioara).
Conform planului de trasare din exemplu, stim ca distanta dintre axa 4 si coltul Y al terenului este de 497,5cm. Prin urmare, masuram de-a lungul sforii XY, intinsa pe limita terenului, distanta specificata de 487,5cm de la coltul Y si marcam cu carioca pe sfoara. Punctul marcat va reprezenta intersectia axei 4 cu hotarul XY.
Apoi, tinand vinclul cu o latura pe sfoara XY si cu varful dreptunghic in punctul anterior marcat cu carioca, transmitem axa 4 pe sfoara axei C (figura 3). Marcam cu carioca pe sfoara C si batem in pamant un tarus subtire in dreptul noului punct marcat (acesta reprezinta intersectia axei C cu axa 4). In figura 3 am notat acest punct cu P1. Apoi masuram in lungul axei C 400cm, si mai facem un marcaj – in desen P3. Urmatorul pas va fi sa trasam perpendiculara pe axa C, care va trece prin puntul P1 (aceasta perpendiculara va fi tocmai axa 4 a casei). Daca incercam sa trasam perpendiculara doar cu ajutorul vinclului erorile vor fi prea mari, de aceea vom folosi “metoda 3-4-5” ilustrata in figura 3, al treilea pas.
5. Trasarea celorlalte axe si marcarea.
Odata trasate doua axe perpendiculare, trasarea celorlalte axe devine o sarcina mai usoara. Nu avedem decat sa repetam procedura de la pct. 4, ca sa obtinem figurarea in teren a axului 3. Apoi, spre exemplu, masuram de la intersectia axelor C-4 si C-3 cate 325cm, pe axul 3 si 4, marcam cu carioca si avem practic 2 puncte prin care trece axul B – deci putem trasa si axul B. Astfel se va proceda pana la pozitionarea sforilor corespunzatoare tuturor axelor casei. Nu uitati sa verificati! orice dreptunghi facut de catre 4 axe trebuie sa aiba diagonalele egale(daca nu le are inseamna ca nu este dreptunghi si prin urmare casa nu este dreapta, deci trebuie sa refacem niste masuratori). Diferenta (eroarea) pe care eu o consider acceptabila intre diagonale este maxim 1cm. Marcati cu vopsea pe fiecare capra pozitia axei si numele acesteia.
6. Marcarea cotei +/-0,00
Am explicat mai sus ce inseamna cota +/-0,00. Marcarea ei se va face pe un reper despre care stim ca va ramane fix in timpul desfasurarii lucrarilor, si care nu se afla la distanta mare de amplasamentul constructiei noastre – spre exemplu: peretele unei cladiri vecine, un gard, un stalp de curent, etc.
In cazul in care cota din proiect este estimata fata de NMN, cota +/-0,00 va fi marcata de catre un specialist cu ajutorul instrumentelor topo.
Uneori, proiectantii isi iau ca referinta pentru cota +/-0,00, cotele unor elemente existente – de exemplu, nivelul carosabilului din fata terenului. In aceste cazuri se poate trasa cota +/-0,00 cu o nivela de santier sau, cel mai simplu, cu un furtun de nivel. Transmiterea nivelurilor cu furtunul este un procedeu simplu si suficient de precis, care are la baza principiul vaselor comunicante.
7. Verificari!!
Chiar daca ma repet, vreau sa subliniez importanta trasarii corecte si exacte a casei. De aceea recomand o verificare finala (chiar daca cladirea a fost trasata cu instrumente topo). Deoarece cele mai multe proiecte au axe situate pe doua directii perpendiculare, este simplu sa verificati paralelismul axelor masurand in distanta intr punctele de intersectie a acestora cu axele perpendiculare. De asemenea puteti estima daca doua sunt perpendiculare, masurand doua catete si ipotenuza si vazand daca se verifica teorema lui Pitagora.
Verificati de asemenea pozitionarea casei in teren. Orice modificare de la planul de situatie conduce practic, conform legii, la incalcarea Autorizatiei de Construire iar intrarea in legalitate este posibila doar in urma reautorizarii constructiei.
Nume