9:00 - 17:00

Luni - Vineri

office@catalogdecase.ro

Arh.Razvan Gologan

0722-69.09.49

021-467.11.35

Compare Listings

Certificat de Urbanism

Certificat de Urbanism

Ce este un Certificat de Urbanism (CU)?

Certificatul de Urbanism este un act emis de Primarie, care ofera date privind regimul unui teren (de ex. intravilan sau extravilan, in circuit agricol, destinat construirii etc.) si specifica conditiile in care puteti construi pe respectivul teren, astfel incat sa respectati regulamentele de urbanism aprobate ale localitatii.

Urbanism Autorizatie de constructie
Exemplu Certificat Urbanism pag.1

Din Certificatul de Urbanism veti sti:

1. Regimul juridic al terenului: intravilan/ extravilan, in proprietatea cui se afla etc.

2. Regimul economic: zona in care se incadreaza terenul in planul de urbanism al localitatii (de ex. teren destinat construirii -curti constructii/ agricol/ pasune etc.)

3. Regimul tehnic:

– regimul de inaltime a constructiei: cate niveluri poate avea casa;
– pozitia viitoarei constructii pe teren ( distanta minima obligatorie fata de strada,, vecini, etc);
– suprafata maxima construita la sol, care este data de Procentul de ocupare a terenului – (POT). Acest este raportul dintre suprafata amprentei casei si suprafata terenului. De ex., un POT de 30% pentru un teren de 500mp, inseamna ca amprenta maxima a viitoarei constructii poate fi de 150mp; etc.

4. De asemenea, Certificatul de Urbanism specifica ce acte sunt necesare pentru a obtine Autorizatia de Constructie. De obicei este vorba de urmatoarele:

– acte care tin de proprietarul terenului, de ex. act de proprietate, declaratie notariala etc.
Proiect de Autorizare – Documentatie tehnica pentru Autorizatia de Construire (DTAC)
– avize de amplasament: in cele mai multe cazuri este solicitat doar un acord de mediu si avize ale regiilor care furnizeaza utilitati in zona (Electrica, apa si canalizare etc.). Atentie! Nu confundati aceste avize de amplasament cu bransarea. De ex., avizul de amplasament de la Electrica reprezinta doar un acord de a construi pe terenul dvs. si ca viitoarea constructie nu incomodeaza accesul la retelele de electricitate existente, spre exemplu nu aveti un stalp de inalta tensiune in imediata apropierea a casei, sau nu construiti sub o retea electrica.
– (uneori) alte studii sau documentatii tehnice cum ar fi studu geotehnic, verificare tehnica, scoatere din circuitul agricol, daca este cazul etc.

 

avize Certificat urbanism

De unde se obtine Certificatul de Urbanism?

CU se solicita de Biroul de Urbanism din cadrul Primariei localitatii in raza careia se afla terenul pe care doriti sa construiti. Termenul legal de eliberare al CU este de 30 zile, dar practica arata ca de obicei primariile localitatilor rurale sunt mai rapide, in timp ce unele primarii de sector din Bucuresti depasesc frecvent acest termen.

Acte necesare pentru emiterea Certificatului de urbanism

  • cerere-tip completata cu datele solicitantului (de obicei proprietarul terenului) si ale imobilului (adresa terenului, suprafata); In cerere se specifica scopul in care se solicita CU (de exemplu, construire locuinta parter + mansarda, imprejmuire, bransamente).
  • plan de situatie – planul din cadastru al terenului, vizat de Oficiul judetean de cadastru, geodezie si cartografie
  • (extras de carte funciară pentru informare actualizat la zi) – doar unele primarii solicita extrasul de CF;
  • act proprietate imobil (copie);
  • plata a taxei de eliberare a Certificatului de Urbanism (copie);

In unele cazuri Primaria pretinde, contrar prevederilor legale, documente suplimentare cum ar fi: memoriu in care sa se specifice scopul solicitarii, plan de situatie in care sa fie schitat amplasamentul propus al casei pe teren etc. In aceasta situatie, va rog sa ne informati si va vom transmite documentatiile cerute.

Cand este necesar CU?

Certificatul de Urbanism trebuie obtinut in urmatoarele situatii:

1. Certificatul de urbanism reprezinta primul pas in demersul de a obtine Autorizatia de constructie; Certificatul de urbanism trebuie solicitat de asemenea pentru a extinde, mansarda sau consolida o casa existenta sau pentru a demola o contructie.

2. CU se elibereaza si pentru operatiuni notariale precum vanzare-cumparare, succesiune pentru un teren, dar si pentru dezmembrarea unui teren in 2 sau mai multe loturi.

 

Related posts

6 motive pentru care merita sa angajati un diriginte de santier

Cine este omul de pe santier care va reprezinta interesele? Cum aveti garantia că proiectul este aplicat. Iată 6 motive pentru care sa-ti angajezi un diriginte de santier.

Citeste...

Nerespectarea proiectului de autorizare

Se intampla destul de des ca beneficiarii, cand incep constructia casei, sa nu respecte un...

Citeste...

Calculul de rezistenta in proiectarea casei: zăpadă, vânt, cutremur

Calculul structurii de rezistenta pentru proiectele de casa la urmatoarele actiuni: forţele seismice (cutremur), greutate proprie, încărcări utile, greutatea zăpezii sau forţele date de vânt.

Citeste...

Nume