9:00 - 17:00

Luni - Vineri

office@catalogdecase.ro

Arh.Razvan Gologan

0722-69.09.49

021-467.11.35

Compare Listings

Bransamentul la gaze este oare indispensabil?

Bransamentul la gaze este oare indispensabil?

Proiecte de case fara retea de gazeIn Romania un factor determinant in alegerea unui teren pentru constructia unei case este existenta sau distanța fata de reteaua de gaze. Bransamentul la o retea de de gaze este considerat esential. Cu toate ca prețurile la combustibilii fosili cresc constant de multi ani, foarte multi romani nu pot concepe pentru casa lor altceva decat incalzirea cu “centrala pe gaze”. Este oare cea mai buna optiune?

In zonele care au cunoscut o oarecare dezvoltare imobiliara, dar unde nu exista retele de gaze, fortati de imprejurari oamenii s-au orientat spre alte sisteme de incalzire. Nu o sa discut  despre tradiționala soba cu lemne sau  “varianta de lux” soba de teracota –  pe care le-am cunoscut cu totii în casele tradiționale. Voi face o scurta trecere in revista a alternativelor pentru incalzire:

Incalzire cu Centrala cu lemne – Reprezinta costuri mai mari pentru centrala si este necesara o camera speciala pentru instalarea acesteia prevazuta inca de la realizarea proiectului casei . Transportul lemnelor in camera centralei, evacuarea cenusii (desi centralele eficiente produc foarte putina), pusul pe foc sunt contraargumente pe care oamenii mai comozi le pot avea pentru o astfel de centrala. In plus, instalatia trebuie sa fie atent proiectata si executata deoarece funcționeaza cu apa foarte fierbinte si sub presiune. Spre deosebire de o centrala cu gaz, care aprinde si stinge focul in functie de necesarul de energie termica, o centrală cu lemne trebuie sa cedeze undeva energia data de o incarcare cu lemne. Altfel spus, daca incarci centrala si tii caloriferele oprite este foarte probabil sa distrugi instalatia atata vreme cat nu ai o automatizare care sa impiedice acest lucru.

Incalzire cu Centrala cu peleti – Din punct de vedere al exploatarii este mai apropiata de o centrala cu gaze decat de una cu lemne. Practic,in afara de o camera a centralei si necesitatea de a fi alimentata periodic (la cateva zile) cu combustibil, este complet automatizata. Acest tip de centrale pot fi programate sa porneasca la anumite ore, sa fie reglate sa dea o anumita cantitate de caldura, etc. Prețul centralei variaza in functie de gradul de automatizare.

Încalzire electrica cu centrală, sau  prin pardoseala, panouri radiante, radiatoare electrice. Este comoda, curata, sigura si cu cele mai mici investiții initiale. Costurile in exploatare sunt mai mari dar s-ar putea ca investitia inițiala mica sa compenseze pentru o anumita perioada de timp aceste cheltuieli. Pe termen lung foarte probabil costul unui kilowatt de caldura produs cu gaze va fi mai mare decat cu cel produs electric. Chiar in prezent, sunt state europene care au excedent de energie electrica in timpul noptii (datorita consumului redus in intervalul orar in care nu functioneaza sectorul industrial), in acest caz existand tarife diferentiate zi noapte, in acest fel beneficiind de energie electrica ieftina exact îin perioada in care consumul pentru incalzire este mai mic.

Incalzire cu pompa de caldura. Este cel mai eficient sistem de incalzire, din punct de vedere al consumului, dar si cel mai scump ca investiție inițiala in echipamente.  Pompa de caldura este un dispozitiv care absoarbe caldura de la o sursa si o transfera in interiorul cladirii consumand pentru aceasta energie electrica. Frigiderul este o pompa de caldura pe care o avem cu toții in casa – in acest caz, interiorul frigiderului e sursa de caldura si incaperea in care se afla frigiderul si in care radiatorul din spate cedeaza caldura este mediul pe care il incalzeste. De asemenea, aparatele de aer conditionat functioneaza pe acelasi principiu. Pentru incalzirea sau racirea locuintei, sursa poate fi aerul exterior, o anumita suprafata de teren pe sub care trece o serpentina, apa dintr-un lac sau dintr-un put, etc. In cazurile cele mai eficiente, cand se foloseste ca sursa de caldura apa dintr-un put de mare adancime se ajunge la un randament excelent, prin care la fiecare kiloWatt folosit pentru functionarea pompei de caldura se produc chiar 4 kiloWatti de energie termica. Pompele de caldura sunt un subiect foarte interesant si de viitor care merita aprofundat intr-un articol dedicat.

Concluzie:

Decizia de a investi intr-un bransament la reteaua de gaze (care poate sa insemne și extindere a retelei) trebuie luata in urma unui calcul la rece. Pe de-o parte avem preturile deocamdata mici la gaze, pe de alta parte avem investitia de conectare la retea si perspectiva ca pretul gazului va creste. Se poate estima care ar fi cheltuiala anuala pentru incalzire in mai multe variante (gaze, electric, peleti, etc.) si astfel se calculeaza cam in ce timp s-ar amortiza investita cu bransarea.

Nume