Proiecte de case pe teren ingust.
O situație destul de des întâlnită în activitatea noastră este aceea în care clienții dețin un teren îngust. Fie că este vorba de terenuri situate în zone vechi ale orașelor , de parcele împărțite între urmași, sau de un teren care a fost dezmembrat și vândut în parcele mai mici, proprietarii trebuie să conștientizeze particularitățiile unui proiect de casă pe un astfel de teren. În acest scop, exită pe Catalog de case, o serie de planuri de case potrivite pentru terenuri înguste.
Care este lățimea minimă de teren pe care pot construi?
Este o întrebare pe care am auzit-o foarte des. Din păcate nu există un răspuns clar și universal. În funcție de prevederile de urbanism care se aplică în zona unde este amplasată parcela în cauză, această lățime variază. Pur orientativ, se pot lua în considerarea următoarele valori minime ale lățimii terenului:
- 8m, dacă există calcane (construcții vecine, alipite pe limita de proprietate) pe ambele laterale și este permisă realizarea unei construcții alipite la ambele calcane
- 10m, daca există cel puțin un calcan lateral și este permisă realizarea unei construcții alipită la acel calcan.
- 12m, în acest caz nemaifiind necesară construirea pe o limită a proprietății
Ce înseamnă construcție alipită la calcan?
Este vorba de o clădire, care este construită imediat lângă o alta, având deobicei între ele limita de proprietate. Acest mod de a construi, este întâlnit în general în oraşe, fiind o consecință directă a dimensiunilor reduse ale parcelelor. Practic, construind la calcan, se câştigă spaţiu neutilizabil aflat în spatele casei (80, 100, 120cm) în favoarea lăţirii construcţiei sau a curţii interesante din faţa acesteia.
Care este distanţa minimă la care se poate construi de la limita de proprietate, în cazul în care nu se construieşte alipit la calcan?
Din păcate nici aici nu există un răspuns universal, ultimul cuvânt aparţinând autorităţilor care menţionează această distanţă în Certificatul de Urbanism. În orice caz, aceste distanţe se situează între 80cm, care este distanta minimă prevăzută în Codul Civil şi 90, 100 sau 120cm distanţe prevăzute în planurile de urbanism. Este bine de ştiut, că pe perete situat la această distanţă de proprietatea vecină nu sunt permise decât ferestre opace, sau aerisiri.
Ce soluţii există în cazul în care terenul este prea îngust pentru a fi construibil?
Din dorinţa de a fi “unicul stapân” pe curtea ta, conceptul de curte comună este destul de hulit la noi în ţară. Astfel, se produce o dezmebrare aberantă a parcelelor, ajungându-se la dimensiuni şi uneori forme complet nepotrivite pentru construcţii. Aceste parcele au nevoie de acces, iar pentru asta se fac drumuri de servitute prin care în cel mai bun caz intră o maşină cu oglinzile pliate. Toate acestea conduc la imposibilitatea de a realiza o construcţie decentă şi legală. Soluţia de rezolvare constă în invesarea procesului care a condus la această situaţie, adică în alipirea/comasarea mai multor parcele. Nu este deloc o tragedie, ca 2, 3 sau chiar mai multe familii civilizate să împartă parcarea, locul de joacă pentru copii, sau chiar un spaţiu de relaxare situat în curte.
Nume