9:00 - 17:00

Luni - Vineri

office@catalogdecase.ro

Arh.Razvan Gologan

0722-69.09.49

021-467.11.35

Compare Listings

Cum se citeste un plan de arhitectura

Explicatii pe planul de arhitectura

Proiectul trebuie sa asigure informatii complete pentru autorizare si constructie, fara sa lase loc de interpretari. Reprezentarea in plansele desenate se face prin utilizarea unor simboluri si conventii. Desi nu trebuie sa fii specialist ca sa poti „citi” un set de planuri, este bine sa cunosti totusi conventiile de reprezentare utilizate de catre proiectanti.

Detalii plan arhitectura

Concret,  haideti sa incercam sa „descifram” un plan de arhitectura din proiect. In desenele alaturate avem o imagine cu un plan si un detaliu decupat din acesta [pentru marire dati click pe poza]. Am incercuit cu rosu diverse elemente care apar in plan:

 

 • cartusul – este un tabel aflat in partea din dreapta jos a plansei care trebuie sa contina mai multe informatii:
 1. Date despre proiectant (firma de proiectare, proiectanti arhitecti sau ingineri – nume) si semnatura acestora
 2. Date despre proiect (Denumire proiect, adresa unde se construieste)
 3. Numele beneficiarului
 4. Date despre ce este reprezentat in plansa (numele plansei, specialitatea [arhitectura/rezistenta/instalatii], scara la care este desenat, data la care a fost elaborata plansa)
 • Axele constructiei – sunt niste linii imaginare, fata de care se relationeaza in plan elementele constructive. In
  general sunt trasate pe doua directii perpendiculare,  notandu-se cu litere cele de pe o directie si cu cifre cele de pe cealalta. Trasarea axelor in santier se realizeaza la inceputul lucrarilor si este o lucrare de importanta capitala. Citeste mai mult despre Trasarea axelor constructiilor
 • arhitectura usaplan arhitectura fereastraCotele de nivel figurate in planuri, reprezinta cotele pardoselii finisate, masurate fata de o cota de referinta – cota +/-0,00. Citeste mai mult despre Cote de nivel – Cota +/-0,00
 • Usile si ferestrele se coteaza atat ca latime cat si ca dimensiuni pe verticala – vezi desen.
 • Stalpii (samburii de beton armat) – sunt reprezentati cu hasura oblica si sunt figurati informativ in planurile de arhitecura. Informatii exacte despre pozie, dimensiuni si alte detalii se gasesc in planurile de rezistenta.
 • Scara – care contine informatii despre numarul de trepte, dimensiunile treptei si contratreptei. Scarile sunt niste elemente de constructie complexe, care se proiecteaza dupa reguli destul de stricte si necesita atentie sporita la executie. De aceea, ne vom ocupa separat de scari intr-un articol viitor.

Planurile de arhitectura sunt cotate, astfel incat sa reiasa clar urmatoarele:

 • distanta intre axe (cote interax)
 • dimensiunile exterioare ale cladirii
 • amplasarea ferestrelor si a usilor (cote plin/gol)
 • dimensiunile incaperilor

Destinatia incaperilor este deasemenea figurata in plan, impreuna cu alte date (suprafata, perimetrul, finisajele propuse). Pentru sau bai sau bucatarii arhitectii obisnuiesc sa realizeze si o varianta de mobilare.

In plansele desenate din proiect casa nu se reprezinta in marime naturala, ci micsorata la o anumita scara. Scara este raportul dintre dimensiunea reala si cea din desen. Pe fiecare plansa, in cartus, este scrisa scara la care este facut desenul. Uzual planurile de case se reprezinta la scara 1:50, adica 10mm din plansa inseamna 50x10=500mm=50cm in realitate. Detaliile de constructii  se deseneaza la scari mai mari, 1:20, 1:10, 1:5.

 

Related posts

Essen – opteaza pentru modele de case mici si ieftine!

Ti-ai propus sa iti construiesti o casa ieftina si confortabila pentru tine si familia ta? Iti...

Citeste...

Certificat de Urbanism

Ce este un Certificat de Urbanism (CU)? Certificatul de Urbanism este un act emis de Primarie,...

Citeste...

Alegeti Vila Rin: vila cu parter si mansarda, ideala pentru familiile cu doi copii

Vila Rin este un model de vila cu parter si mansarda care poate satisface cerintele de confort...

Citeste...