Cote de nivel. Cota zero [+/-0,00]
Pozitionarea pe verticala a elementelor de constructie se face cu ajutorul cotelor de nivel.
Reprezentarea in proiecte se face printr-un numar incadrat intr-un dreptunghi, atunci cand este vorba de un plan, sau prin diverse simboluri isotite de cota efectiva pentru sectiuni, fatade si elevatii. Cotele de nivel sunt scrise in metri cu doua sau cu trei zecimale.
±0,00 – COTA ZERO, este cota de referinta in functie de care sunt exprimate toate cotele de nivel din proiect. In Romania, conventional, dar fara sa fie este o regula, +/-0,00 reprezintă cota pardoselii finite a parterului. Aceasta informatie reiese din detalii sau este explictit scrisa in proiectul de arhitectura.
Relationarea cotei ±0,00 este facuta in proiecte in functie de Nivelul Marii Negre (NMN). De exemplu, in planul de fundatii sau planul de trasare scrie: “valoarea absoluta a cotei ±0,00 este 88.75 NMN”. Topograful are sarcina de a marca in santier cota ±0,00, conform nivelului NMN indicat de proiectant in proiect, folosindu-se de instrumente topo si de borne din reteaua nationala de nivelment. Trasarea cotei ±0,00 prin procedeul descris mai sus este precisa si nu lasa loc de interpretari dar presupune concursul direct a unui inginer topometrist.
Pentru constructii de importanta redusa, cum sunt casele de locuit se practica este exprimarea ±0,00, fata de un anumit nivel a unui element din imediata apropiere a viitoarei case – de exempu cota trotuarului, drumului, etc. Dezavantajul prinicipal al acestui mod de a stabili cota ±0,00 ar fi acela ca reperul ales trebuie sa fie orizontal, (sau sa se faca referire la un punct bine determinat in cadrul reperului ales – de exemplu, cota trotuarului in zona coltului proprietatii).
O conditie esentiala este ca acest reper sa nu se modifice de la momentul proiectarii cel putin pana la momentul trasarii casei, ideal fiind pana la finalizarea lucrarilor.
In schimb, avantajul major a acestui tip de stabilire a cotei ±0,00 este comoditatea. Astfel, doi oameni cu un furtun de nivel, pot trasa cu suficienta precizie nivelul cotei ±0,00 fata de un reper situat la distante de ordinul 10-20m, sau chiar de la distante mai mari (transmitand nivelul din aproape in aproape). Exprimarea cotei +/-0,00 fata de terenul natural din curte sau cel amenajat existent in jurul viitoarei constructii este de evitat deoarece, de cele mai multe ori, terenul nu este orizontal si asta conduce la ambiguitati.
Nume