Cosul de fum
Fie ca este vorba de o centrala cu lemne, o soba sau un semineu, cosul de fum este un element esential pentru functionarea sigura si corecta a acestor echipamente.In mod traditional constructia cosurilor de fum se facea prin zidire din caramida. Cu siguranta fiecare dintre noi a vazut sau a utilizat cel putin o soba racordata a un astfel cos de fum.
In cele ce urmeaza insa, voi incerca sa fac o scurta trecere in revista a sistemelor pentru cosuri de fum existente pe piata din Romania:
1. Cosuri de fum din otel inoxidabil
Se prezinta sub forma unor tuburi izolate (sanwich inox+izolatie+inox) care imbina etans intre intre ele formand un ansamblu in general la exteriorul cladirii. Sunt folosite cu succes pentru evacuarea gazelor arse de la centralele pe gaze cu tiraj natural.
Avantaje:
- Viteza mare de asamblare
- Montajul nu este dependent de conditiile climatice
- Cosul rezultat va fi usor, asfel ca nu are nevoie de fundatii si este lesne de ancorat.
- Este o solutie care permite artificii prin care pot fi ocolite cornise, ornamente sau alte obstaole de pe fatada. Cu toate acestea este recomandabil sa se evite schimbarile de directie, acestea avand un efect negativ asupra tirajului.
Dezavantaje:
- Nu se recomanda pentru fumul rezultat din arderea combustilor solizi (lemn, peleti, carbuni). Desi teoretic, otelul inoxidabil este rezistent la coroziune, utilizarea pentru astfel de combustibili reduce perioada de viata a cosului de fum. (coroziunea apare in special la imbinariile cu sudura ale tubului interior)
- Aspectul “industrial” si faptul ca este pozat pe exteriorul casei pot dauna aspectului exterior al casei
- sistemele de calitate au pret relativ ridicat
2. Cosuri cu canal de fum din ceramica refractara, izolatie si protectie exterioara de beton. Canalul de fum este circular sau patrat cu colturi mult rotunjite, iar exteriorul are forma patrata.
Avantaje:
- Asamblarea elementelor se face relativ repede
- Durabilitate. Exista astfel de sisteme pentru care se acorda garantii de cateva zeci de ani
- La unele sisteme este posibila armarea prin niste goluri a elementelor de protectie si apoi monolitizare acestor goluri cu un mortar fluid. Aceasta conduce la capacitati portante sporite pentru segmentul de cos de fum situat in consola deasupra acoperisului
- Se pot finisa pe exterior asemeni oricarui perete al casei. In plus, datorita izolatiei, temperatura la exterior se mentine in limite normale, permitand astfel chiar aplicarea unitara impreuna cu peretii casei a unui termosistem cu polistiren
Dezavantaje:
- pretul ridicat
3. Cosuri de fum din elemente prefabricate din ceramica. Sunt alcatuite din blocuri ceramice extrudate, cu canalul de fum circular, iar exteriorul patrat sau dreptunghiular.
Avantaje:
- Asamblarea elementelor se face relativ repede
- Durabilitate, datorata rezistentei ceramicii din care sunt alcatuite la agresiune chimica.
- Dupa izolare poate fi finsat cu materiale normale, capatand astfel un aspect care se integreaza ușor în aspectul general al casei
Dezavantaje:
- Daca este construit in exterior, cosul de fum este necesar sa fie izolat, altfel tirajul va avea de suferit. Izolatia trebuie sa fie realizata cu vata minerala sau alt material izolator rezitent la temperatura
- Forma elementelor ete un pic mai neregulata decat protectia de beton descrisa la pct.2, din cauza deformatiilor pe care le face argila in procesul de vitrificare (cand se arde)
Stabilirea dimensiunilor si conformatia cosului de fum se face de catre specialisti in functie de mai multi parametrii. Normativele recomanda înălțimea și secțiunea necesară în funcție de puterea focarului (sobei, șemineului sau centralei), amplasamentul față de coamă, etc. Va recomand la acest capitol să lăsați specialiștii să-și facă treaba.
Nume